فهرست مطالب

Researcher Bulletin of Medical Sciences - Volume:12 Issue: 5, 2008

Researcher Bulletin of Medical Sciences
Volume:12 Issue: 5, 2008

  • 98 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1386/12/20
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سیدمحمود طباطبایی فر، امیر سعید صدیقی، افسون صدیقی صفحه 367
    سابقه و هدف
    مطالعات متعددی در مورد تاثیر درمانی کیج بین مهره ای (cage Interbody) در اسپوندیلوز سرویکال انجام شده است، ولی در مورد تاثیر ماده ی پر کننده ی کیج در ایجاد فیوژن و بهبود علایم بالینی بررسی چندانی انجام نشده است. از این رو در این مطالعه اثرات درمانی کیج سرویکال Solis پر شده با Novabone دربیماران مبتلا به فتق دیسک سرویکال بررسی شده است و نتایج آن با سایر مطالعاتی که از اتوگرافت جهت پر کردن کیج استفاده کرده اند مقایسه شده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه بیماران مبتلا به فتق دیسک سرویکال که از ابتدای سال 1382 لغایت اسفند 1385 در بیمارستان مهراد تحت عمل جراحی دیسککتومی قدامی سرویکال و فیوژن با کیج سرویکال Solis پر شده با Novabone قرار گرفته بودند بررسی گردید و نتایج درمانی حاصله در زمینه ایجاد فیوژن، بهبود درد آگزیال و رادیکولار تعیین و با نتایج سایر مطالعات مقایسه گردید. به علاوه عوارض عمل جراحی و یافته های رادیولوژیک نیز در پی گیری های انجام شده بررسی گردید.
    یافته ها
    از ابتدای سال 1382 لغایت اسفند ماه 1385، 33 بیمار مبتلا به فتق دیسک سرویکال تحت عمل جراحی فیوژن قدامی با کیج Solis محتوی مخلوط استخوان و Novabone قرار گرفتند. 19 بیمار (6/57%) مرد و 14 بیمار (4/42%) زن بودند. میانگین سن بیماران 1/47 سال بود. در 23 بیمار عمل جراحی در یک level (7/69%) و در 10 بیمار (3/30%) در بیش از یک level انجام شد. تعداد کل کیج های مصرفی 44 عدد بود. میانگین زمان پی گیری 3/14 ماه بود. پس از گذشت یک سال میزان فیوژن در یک level 3/91% و در جراحی بیش از یک level 80% و در کل 8/87% بود.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج حاصله در بیماران ما، فیوژن حاصله در مراحل اول با cage محتوی مخلوط استخوان و Novabone نسبت به اتوگرافت تاخیری تر بوده ولی در نهایت از میزان مشابهی برخوردار است. با توجه به موارد فوق، پیشنهاد می شود که جهت فیوژن سرویکال تا حد امکان از استخوان اتولوگ تنها جهت پر کردن کیج استفاده شود و یا به صورت ترکیب با Novabone مصرف گردد. جهت به دست آوردن نتایج قطعی و تعمیم آن مطالعات وسیع تر به صورت کارآزمایی بالینی کنترل شده پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: کیج سرویکال، فیوژن، novabone، استخوان اتولوگ
  • مینا قدیمی نوران، مسعود کیمیاگر، مجید میرزازاده، علیرضا ابدی صفحه 377
    سابقه و هدف
    هیپرکلسترولمی از عوامل مهم در ایجاد آترواسکلروز و بیماری های قلبی عروقی است. با توجه به وجود گزارش هایی مبنی بر تاثیر مفید آجیل روی پروفایل چربی در افراد سالم و به منظور تعیین اثر مصرف بادام زمینی بر پروفایل چربی در افراد هیپرکلسترولمیک همراه با رژیم معمولی، این تحقیق در بیمارستان های تابعه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در سال 1383 انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    تحقیق با طرح کارآزمایی بالینی بر روی 37 فرد واجد شرایط هیپرکلسترولمیک با میزان کلسترول خون 200 تا300 میلی گرم در دسی لیتر با مقایسه قبل و بعد مصرف انجام شد. به این افراد به مدت 4 هفته به میزان 15 درصد کل کالری مصرفی روزانه (حدود 50 گرم) بادام زمینی داده شد. در این مطالعه از Paired t-test جهت قضاوت آماری استفاده شد.
    یافته ها
    در این تحقیق 37 نفر با سن 6/8 ± 43 سال شرکت کردند. میزان کلسترول از 29 ± 233 به34 ± 215 میلی گرم در دسی لیتر (001/0> P)، کلسترول LDL از 18 ± 103 به 12± 94 میلی گرم در دسی لیتر (001/0= P) و تری گلیسرید از 116± 218 به 92 ± 189 میلی گرم در دسی لیتر (03/0 = P) کاهش یافت. همچنین نسبت های LDL-C/HDL-C از 18/0± 07/2 به 09/0± 94/1 (001/0 P<) و Total Cholesterol/HDL-Cنیز از 03/1± 8/4 به 25/0± 43/4 (04/0= P) کاهش نشان داد. همچنین فشار خون سیستولیک نیز از 15± 115 به 16± 109 میلی متر جیوه کاهش (002/0 (P =یافت، اما در طی این مطالعه وزن و BMI تغییری نداشت.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد که مصرف بادام زمینی همراه با رژیم معمول و بدون توصیه خاص در افراد هیپرکلسترولمیک منجر به بهبود سطح چربی های خون بدون افزایش وزن می شود. بررسی اثرات مصرف طولانی مدت بادام زمینی در افراد هیپرکلسترولمیک در یک تحقیق تجربی با کنترل توصیه می شود.
    کلیدواژگان: بادام زمینی، هیپرکلسترولمی، پروفایل
  • مریم شیرین زاده، راهبه شاکر حسینی، لیدا نوایی، آناهیتا هوشیار راد، نوید سعادت، بنفشه گلستان صفحه 387
    سابقه و هدف
    نقش کمبود ویتامینD در اتیولوژی تحمل گلوکز و دیابت نوع 2 به خوبی شناخته شده است و کمبود آن می تواند ترشح انسولین را کاهش داده و موجب عدم تحمل گلوکز شود. بنابراین این مطالعه با هدف تعیین تاثیر مکمل یاری ویتامینD بر مقاومت انسولین در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک کارآزمایی بالینی دوسوکور بود. 57 بیمار مبتلا به دیابت (34 مرد و 23 زن) که مصرف کننده قرص های کاهنده قند خون بودند و سطح کلسیم سرم نرمال داشتند برای شرکت در مطالعه انتخاب شدند. مطالعه در فصل زمستان که سطح 25-OH-D در ایران در پایین ترین حد خود است انجام شد. بیماران به دو گروه دریافت کننده مکمل ویتامینD و دارونما تقسیم شدند و به مدت یک ماه تحت مکمل یاری با IU/d 1500 ویتامینD3 یا دارونما قرار گرفتند. نوع و مقدار داروهای مصرفی بیمار، وضعیت مصرف سیگار، وزن، قد، نمایه توده بدنی (BMI)، گلوکز ناشتا سرم (FBS)، انسولین ناشتای سرم، پپتیدC، 25-OH-D و کلسیم توتال سرم در شروع و پایان مداخله اندازه گیری شدند. وضعیت دریافت انرژی، درشت مغذی ها، فیبر، ویتامینE،C، منیزیم، روی، کلسیم و ویتامینD در شروع، طول دوره و پایان مطالعه بررسی شدند.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار سطح اولیه 25-OH-D، ng/ml 67/10±42/10 بود. 47 نفر (5/82%) از 57 بیمار شرکت کننده در مطالعه مبتلا به کمبود ویتامینD بودند (25-OH-D < 20 ng/ml). پس از مداخله، تنها 60% از بیماران در گروه دریافت کننده مکمل میزان طبیعی ویتامینD را به دست آوردند. سطح گلوکز و انسولین ناشتا سرم در گروه دریافت کننده مکمل ویتامین D کاهش یافت که این تغییرات معنی دار نبود. میزان پپتیدC سرم در گروه دریافت کننده مکمل از ng/ml 82/0±41/2 پیش از مداخله، به ng/ml14/1±78/2 بعد از مداخله افزایش یافت که این افزایش معنی دار بود (02/0> P). سطح کلسیم سرم در گروه دریافت کننده مکمل ویتامینD به طور معنی داری افزاش یافت (04/0 > P)، اما از حد نرمال فراتر نرفت. پس از مداخله، میانگین تغییرات QUICKI در گروه دریافت کننده مکمل به طور معنی داری بالاتر از گروه دارونما بود (03/0> P) که نشان می دهد مقاومت انسولین در گروه دریافت کننده مکمل ویتامینD نسبت به گروه دارونما کاهش یافته است.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه پیشنهاد می کند که دریافت مکمل ویتامینD می تواند مقاومت انسولین را در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 کاهش دهد و بنابراین بهتر است به منظور بهبود کنترل دیابت حداقل در طول زمستان مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: دیابت، ویتامین d، مقاومت انسولین، مکمل یاری
  • زهره تهرانچی، آمنه علایین، فریبا قلمکارپور صفحه 401
    سابقه و هدف
    پسوریازیس یک بیماری مزمن و ژنتیکی است که در حدود 3-1% جمعیت را مبتلا می سازد. روش های درمانی مختلف مورد استفاده برای پسوریازیس شامل اشعه ماورای بنفش (UV)، UVB narrow – band (311 نانومتر) و لیزر اگزایمر 308 نانومتر می باشد. لیزر اگزایمر اشعه ماورای بنفش مونوکروماتیک را با انرژی بالا در طیف 308 نانومتر به پوست می رساند که مزایای آن بر منابع UVB معمولی این است که فقط ضایعه پوستی را مورد هدف قرار می دهد، دوز تجمعی کم تری دارد و بهبود سریع تری ایجاد می کند. این مطالعه اثرات درمانی و عوارض جانبی لیزر اگزایمر یک نوبتی با دوز بالا را بر پلاک پسوریازیس پایدار ارزیابی می نماید.
    مواد و روش ها
    15 داوطلب (8 مرد و 7 زن) با 17 پلاک پسوریازیس با میانگین سنی 13±7/32 سال وارد این مطالعه شدند. قبل از شروع درمان، درجه شدت و وسعت گرفتاری منطقه (PASI score) اندازه گیری شد که متوسط آن 9/1±9/10 بود. هم چنین مقدار حداقل دوز ایجاد کننده اریتم (MED) در روی پوست غیر گرفتار شکم یا پشت نیز اندازه گیری شد. از دو پلاک انتخابی، یکی با یک دوز بالا (8 یا 12 برابر MED) درمان و دیگری در طرف مقابل به عنوان کنترل در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    بیماران 2 هفته بعد و در 1، 2 و4 ماه پس از درمان پی گیری شدند. 10 بیمار بهبودی واضحی را درPASI score (بیش از 75%) در محل درمان نشان دادند در حالی که در منطقه کنترل هیچ تغییری مشاهده نشد. در این میان 3 بیمار هیچ بهبودی را نشان ندادند و در 2 نفر از بیماران نیز ضایعات منتشر پسوریازیس 2و4 ماه بعد از درمان ایجاد شد. هم چنین هیچ ارتباطی بینMED و پاسخ بیماران وجود نداشت و پاسخ ها نیز با سن و جنس بیماران مرتبط نبود.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه 12پلاک در10 بیمار بهبودی واضحی را نشان داده و درمان نیز به خوبی توسط بیماران تحمل شد. تنها 2 نفر از بیماران از احساس سوزش و پیدایش ضایعات وزیکولر شکایت داشتند که ضایعات بدون به جای گذاشتن اسکار بهبود یافت. بنابراین این نتایج، لیزر اگزایمر یک نوبتی با دوز بالا می تواند یک روش درمانی با ارزش در بیماران با پلاک انتخابی پسوریازیس باشد.
    کلیدواژگان: لیزر اگزایمر، پسوریازیس، اثرات درمانی، عوارض جانبی
  • فریدون جهانگیر، مهرنوش پازارگادی، سعاد محفوظ پور، علیرضا اکبرزاده باغبان صفحه 407
    سابقه و هدف
    تعهد سازمانی یک متغیر مهم در درک رفتار کارکنان می باشد. تعهد سازمانی با تاثیر بر عملکرد کارکنان باعث افزایش بهره وری، بهبود ارائه خدمات و افزایش کیفیت آن می گردد. با وجود اهمیت زیاد، تاکنون در ایران تحقیقی که تعهد سازمانی پرستاران را مورد ارزیابی قرار دهد، انجام نشده است. مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان تعهد سازمانی پرستاران و رابطه آن با رضایت شغلی و عوامل فردی پرستاران در بخش های داخلی- جراحی بیمارستان های آموزشی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی در سال 1384 انجام شد.
    مواد و روش ها
    از روش توصیفی - همبستگی جهت توصیف و ارزیابی روابط بین متغیرها استفاده شد. تعداد 220 مجموعه پرسشنامه (شامل فرم اطلاعات فردی، پرسشنامه رضایت شغلی و پرسشنامه تعهد سازمانی) بین پرستاران توزیع شد که تعداد 202 مجموعه پرسشنامه برگردانده و 198 مجموعه پرسشنامه برای تجزیه و تحلیل نهایی مناسب تشخیص داده شد.
    یافته ها
    بین عوامل فردی (به جز جنسیت) و ابعاد مختلف تعهد سازمانی پرستاران اختلاف معنی دار آماری وجود نداشت. بین رضایت شغلی پرستاران و تعهد عاطفی و تکلیفی رابطه ای مثبت، ولی بین رضایت شغلی و تعهد مستمر رابطه ای منفی وجود داشت. واحدهای مورد پ‍ژوهش به ترتیب بیش ترین میزان رضایت را از ارتباط با همکاران، جایگاه شغلی، نظارت و سرپرستی و مدیریت، و کم ترین میزان رضایت را از شرایط کار و امنیت شغلی و حقوق و مزایا داشتند.
    نتیجه گیری
    عوامل فردی نبایستی ملاک گزینش پرستاران متعهد باشد و لازم است مدیران پرستاری بعد از استخدام کارکنان، در جهت ایجاد تعهد سازمانی در آن ها تلاش نمایند. مدیران پرستاری می توانند با افزایش تعهد عاطفی و تکلیفی در پرستاران میزان عملکرد آن ها را افزایش دهند. بدین منظور مدیران پرستاری لازم است با ایجاد رضایت از حقوق و مزایا و فراهم کردن شرایط مناسب کاری و تامین امنیت شغلی، میزان نارضایتی کارکنان را کاهش داده و با حمایت از کارکنان و تشویق مناسب، میزان رضایت شغلی کارکنان پرستاری را افزایش دهند.
    کلیدواژگان: تعهد سازمانی، تعهد عاطفی، تعهد تکلیفی، تعهد مستمر، رضایت شغلی، عوامل فردی
  • حمیده مروج فرشچی، فریبا قلمکارپور، مریم یوسفی، زهره تهرانچی، حمیدرضا حقیقت خواه، ناهید محتشم صفحه 417
    سابقه و هدف
    آکنه ولگاریس یک بیماری شایع پوستی بوده و مصرف ایزوترتینوئین خوراکی جهت درمان آن می تواند با عوارض اسکلتال از قبیل دردهای استخوانی ماهیچه ای و مفصلی و از سوی دیگر با تغییرات سرمی در متابولیت های ویتامین D، کلسیم، فسفر و پاراتورمون همراه باشد. هدف از این مطالعه بررسی تغییرات سرمی متابولیت های ویتامین D، کلسیم، فسفر، پاراتورمون و همچنین تغییرات رادیوگرافیک استخوانی قبل و بعد از درمان با ایزوترتینوئین خوراکی است و این که این تغییرات به چه میزان بوده و آیا از لحاظ آماری معنی دار است یا خیر.
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک کارآزمایی بالینی از نوع قبل و بعد درمان می باشد. تعداد 30 بیمار مبتلا به آکنه ندولوکیستیک وارد مطالعه شدند قبل و بعد از درمان با روشی مشابه متابولیت های سرمی ویتامین D (1و25 دی هیدروکسی ویتامین D و 25 هیدروکسی ویتامین D) کلسیم، فسفر و پاراتورمون اندازه گیری شد. جهت بررسی تغییرات استخوانی هم کلیشه رادیوگرافی لترال توراسیک قبل و بعد از درمان از تمام بیماران گرفته شد.
    یافته ها
    مقادیر 1و25 دی هیدروکسی ویتامین D، 25 هیدروکسی ویتامین D، کلسیم، فسفر و پاراتورمون با آزمون آماری (مک نمار) مورد آنالیز آماری قرار گرفت. مقادیر همگی شاخص های سرمی فوق قبل و بعد از درمان از لحاظ آماری معنی دار نبود. بررسی های رادیوگرافیک قبل و بعد از درمان هیچ کدام تغییرات قابل مشاهده ای نداشتند.
    نتیجه گیری
    مطالعه ما نشان داد که مصرف ایزوترتینوئین خوراکی در مبتلایان به آکنه ندولوکیستیک منجر به تغییرات سرمی در متابولیت های ویتامین D، کلسیم، فسفر و پاراتورمون و نیز تغییرات رادیوگرافیک نمی گردد که این یافته ها بر له و علیه یک سری مطالعات انجام شده در این زمینه می باشد. پیشنهاد می شود که در آینده با انجام مطالعات وسیع تر بتوان به بررسی تغییرات سرمی و استخوانی ناشی از ایزوترتینوئین در مبتلایان به آکنه پرداخت و با اصلاح این تغییرات از ایجاد عوارض احتمالی پیشگیری نمود.
    کلیدواژگان: ایزوترتینوئین خوراکی، کلسیم، فسفر، پاراتورمون، متابولیت های ویتامینd، آکنه ندولوکیستیک
  • صدیقه سادات نعیمی، سید محمد فیروزآبادی، گیتی ترکمان صفحه 423
    سابقه و هدف
    بارداری روندی فیزیولوژیک و طبیعی است که در طی آن تغییرات سریع و شگرفی در وزن، نحوه توزیع جرم و مرکز ثقل بدن، میزان استحکام لیگامان ها، طول و قدرت عضلات رخ می دهد و متعاقب آن ها وضعیت راه رفتن مادر نیز دستخوش تغییر می شود. با توجه به اهمیت شناخت تغییرات وضعیت کاینتیکی راه رفتن در دوران بارداری و به ویژه تعیین ارتباط آن ها با حس عمقی کمر جهت ابداع و ایجاد روش های کاربردی و درمانی جدید برای پیشگیری یا تقلیل کمردرد و تجویز مناسب پیاده روی برای خانم های باردار، هدف ما در این تحقیق تعیین ارتباط حس عمقی از ثلث اول تا ثلث سوم بارداری و پس از زایمان با وضعیت و خصوصیات کاینتیکی حین راه رفتن بود.
    مواد و روش ها
    تحقیق به صورت آینده نگر و به صورت نمونه گیری در ثلث اول بارداری و تکرار ارزیابی ها در ثلث های دوم و سوم و پس از زایمان (تا 5/4 ماه بعد) بود. 35 خانم باردار مورد بررسی قرار گرفتند. در هر نوبت حس عمقی کمر در بازسازی وضعیت 45 درجه خم شده از حالت ایستاده و وضعیت کاینتیکی مرحله ی تحمل وزن حین راه رفتن ارزیابی شد.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد از ثلث اول تا سوم بارداری حس عمقی کمر در بازسازی وضعیت کاهش یافت (01/0= P). از نظر میزان حس عمقی کمر نمونه ها در سه گروه قرار گرفتند. روند تغییرات طی بارداری بین گروه ها تفاوت معنی دار داشت. کاهش حس عمقی کمر در طول بارداری با کاهش سرعت، افزایش نیروی عکس العمل عمودی نسبت به وزن بدن، ارتباط معنی دار داشت.
    نتیجه گیری
    در حین بارداری دقت حس عمقی کمر با کاینتیک راه رفتن ارتباط معنی دار دارد. لذا انجام پژوهش های بیش تر در جهت بررسی تاثیر پیاده روی بر تعدیل حس عمقی و اثر آن در پیشگیری یا تخفیف کمردرد حین بارداری توصیه می شود.
    کلیدواژگان: حس عمقی کمر، بارداری، کاینتیک راه رفتن
  • آمنه شیرین ظفرقندی، پریچهر کیمیایی، نوشین نظری، مژگان کلانتری صفحه 435
    سقط های سه ماهه اول از شایع ترین شکایات مراجعین به درمانگاه های زنان می باشد و زنان را دچار مشکلاتی نظیر باقی ماندن محصولات حاملگی و خون ریزی واژینال می نماید. هرچند سونوگرافی ترانس واژینال در ارزیابی این بیماران بسیار مفید است ولی هنوز ارزیابی استاندارد در این موارد کورتاژ تخلیه ای رحم می باشد که روشی تهاجمی بوده و نیاز به افراد متبحر دارد...
    کلیدواژگان: سونوگرافی ترانس واژینال، بقایای حاملگی، سقط های سه ماهه اول
  • شهریار لقمانی، مهدی روزبهانی، رضا روزبهانی صفحه 441
    سابقه و هدف
    بیماران با شکاف لب غالبا در سال اول عمر خود تحت عمل ترمیمی لب قرار می گیرند. علل مختلفی از جمله رشد صورت در طی زمان، نقص های بافتی اولیه در ناحیه کرانیوفاسیال و هم چنین طراحی و اجرای نامناسب جراحی اولیه می توانند موجب عدم دسترسی به نتایج دلخواه طولانی مدت از جراحی اولیه گردند و بیماران را با انواع دفورمیتی های ثانویه روبرو گردانند؛ در نتیجه تصحیح این دفورمیتی های ثانویه جزئی جدایی ناپذیر در مراقبت از بیماران شکاف لب می باشد. هدف این بررسی تعیین ارتباط بین بروز انواع دفورمیتی های ثانویه با روش های مختلف جراحی ترمیمی در این بیماران می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی مقطعی 30 فرد که پس از جراحی ترمیمی اولیه شکاف لب یک طرفه دچار دفورمیتی ثانویه شده بودند تحت بررسی قرار گرفتند. دفورمیتی[های] ثانویه و روش جراحی اولیه در هر بیمار تعیین شد و اطلاعات تحت با آزمون مجذور کای تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    43% بیماران با روش Rotation advancement، 43% روش Straight line و 14% با سایر روش ها جراحی شده بودند. دفورمیتی های مربوط به ورمیلیون (Malalignment Deficiency) با شیوع 53% شایع ترین دفورمیتی ها بودند. دفورمیتیShort lip به طور معنی داری در روش Straight line بیش تر از روشRotation advancement مشاهده شد (05/0P<).
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه نشان داد که نوع و شیوع دفورمیتی های ثانویه بر اساس روش ترمیم اولیه متفاوت خواهد بود. بهترین راه جهت کاهش بروز و شدت دفورمیتی های ثانویه، طراحی و اجرای صحیح عمل ترمیمی اولیه می باشد؛ جایی که هر تلاشی باید صورت گیرد تا از بروز دفورمیتی های ثانویه پیشگیری شود.
    کلیدواژگان: شکاف لب یک طرفه، دفورمیتی های ثانویه، جراحی ترمیمی
  • فریده یغمایی، سعاد محفوظ پور، حمید علوی مجد، مهندس بهمن جعفریان صفحه 447
    سابقه و هدف
    عوامل بسیاری در رضایت مددجویان نقش دارد و اندازه گیری رضایت آنان سبب درک این عوامل می شود. به همین دلیل اندازه گیری رضایت مددجویان از مراکز بهداشتی- درمانی در سال های اخیر اهمیت بسیار یافته است. این مطالعه با هدف طراحی و روان سنجی «پرسشنامه رضایت مددجویان» از مراکز بهداشتی- درمانی در ایران، انجام شد.
    مواد و روش ها
    طراحی و روان سنجی پرسشنامه در چهار مرحله صورت گرفت؛ الف) تعریف «رضایت مددجویان از مراکز بهداشتی و درمانی» با مروری بر کتب و مقالات تعیین گردید. ب) درمرحله دوم با استفاده از منابع موجود در ایران و سایرکشور ها، عبارات طراحی گردید. ج) درمرحله سوم جهت روان سنجی، اعتبار محتوا، اعتبار صوری و اعتبار سازه اندازه گیری گردید. جهت سنجش اعتبار محتوا و صوری، از 11 نفر مدرسین دانشکده های پرستاری و مامایی علوم پزشکی تهران، ایران، شهید بهشتی، تربیت مدرس، کارکنان و مددجویان مراکز بهداشتی- درمانی خواسته شد تا اعتبار محتوایی و صوری پرسشنامه را تعیین نمایند. اندازه گیری اعتبار سازه با توزیع پرسشنامه به 300 نفر از مددجویان در مراکز مختلف بهداشتی- درمانی به طور تصادفی و انجام تحلیل عاملی صورت گرفت. د) درمرحله چهارم برای تعیین پایایی از دو روش ثبات درونی و ثبات بیرونی (آزمون مجدد) استفاده گردید. بدین منظور پرسشنامه بین 15مدرسین و کارکنان و مددجویان مراکز بهداشتی- درمانی توزیع شد و سپس به فاصله 15 روز مجددا پرسشنامه توزیع گردید و با بهره گیری از نظرات آنان آلفای کرونباخ و ضریب همبستگی پیرسون سنجیده شد.
    یافته ها
    در دو مرحله اول و دوم با مروری بر مقالات و کتب، تعریف «رضایت مددجویان از مراکز بهداشتی- درمانی» تعیین و سپس با توجه به یافته های مقالات، عبارات مربوط به رضایت مددجویان از مراکز بهداشتی- درمانی به دست آمد. در مرحله سوم با نظر خواهی و قضاوت مدرسین و با اضافه شدن پنج عبارت، پرسشنامه رضایت مددجویان از مراکز بهداشتی- درمانی با اندکس اعتبار محتوا 90% و بالاتر و با اعتبار صوری به دست آمد. تحلیل عاملی نشان داد که پرسشنامه دارای سه عامل «فضای فیزیکی»، «نحوه ارتباط کارکنان» و «نحوه خدمت دهی» می باشد. در مرحله چهارم، ثبات درونی پرسشنامه با آلفای کرونباخ برای کل عبارات پرسشنامه 90/0و ثبات بیرونی با استفاده از روش ضریب همبستگی در آزمون مجدد برای کلیه عبارات پرسشنامه حداقل 85/0 =r به دست آمد.
    نتیجه گیری
    این مطالعه به دلیل ضرورت اندازه گیری رضایت مددجویان از مراکز بهداشتی و درمانی، طراحی و روان سنجی پرسشنامه با توجه به فرهنگ جامعه ایران صورت گرفت. در این پژوهش «پرسشنامه رضایت مددجویان» از مراکز بهداشتی- درمانی با 26 عبارت از نوع 5 قسمتی لایکرت و 3 سؤال از نوع افتراق معنایی دارای اعتبار (محتوا، صوری، سازه) و پایایی (ثبات درونی و ثبات بیرونی) طراحی گردید. اندازه گیری سایر انواع اعتبار مانند اعتبار هم زمان و تمایزی در پژوهش های بعدی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: رضایت مددجویان، طراحی و روان سنجی، مراکز بهداشتی، درمانی
  • شهین امامی میبدی، ساندرا مهرعلی زاده، بابک مسعودپور صفحه 453
    با توجه به اهمیت اطلاع از بلوغ اسکلتال در درمان های ارتودنسی، الزامی بودن لترال سفالوگرام در طرح درمان های ارتودنسی و وجود بعضی از گزارش ها مبنی بر کاربرد تغییرات مرفولوژیک مهره های گردن در تشخیص بلوغ اسکلتال، این تحقیق با هدف تعیین قدرت لترال سفالوگرام نسبت به رادیوگرام استاندارد مچ- دست در تشخیص بلوغ اسکلتال در یک کلینیک خصوصی در شهر...
    کلیدواژگان: مرحله تکاملی مهره های گردنی، بلوغ اسکلتال، لترال سفالوگرام، مرحله تکاملی مچ، دست، سن استخوانی
  • ابوالحسن شاکری باویل صفحه 461
    سابقه و هدف
    واریکوسل عبارت است از گشادی غیرطبیعی وریدهای اطراف بیضه که در 15-10% مردان بالغ گزارش شده است. مطالعات محدودی در مورد معیارهای همودینامیک شرایین بیضه انجام شده و هدف از این مطالعه، مقایسه تغییرات حداکثر سرعت سیستولی در شرایین بیضه با و بدون واریکو سل می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه 28 بیمار با تشخیص کلینیکی واریکو سل یک طرفه یا دو طرفه که در بررسی داپلر رنگی قطر وریدهای اسکروتال مساوی یا بیش تر از 5/2 میلی متر داشتند، تحت بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    اختلاف معنی داری در حداکثر سرعت سیستولی شرایین بیضه و شرایین داخل بیضه با و بدون واریکوسل مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    واریکوسل تغییر قابل توجهی در حداکثر سرعت سیستولی در شرایین بیضه ایجاد نمی نماید.
    کلیدواژگان: واریکوسل، سونوگرافی داپلر رنگی، حداکثر سرعت سیستولی، شریان بیضه
|
  • Tabatabaie Far Sm, Sedighi As, Sedighi A Page 367
    Background
    Cervical interbody cages have been developed to provide anterior structural support. Limited numbers of investigations have focused on results of anterior cervical fusion, using cage implants considering the material used for filling the cage. The objective of this study is to report the surgical results of anterior cervical fusion using interbody cages filled with Novabone and autologous bone graft and, moreover, to compare these results with other series applied autologous graft, solely, as the filler material.
    Materials And Methods
    Demographic and clinical characteristics of 33 cases with cervical degenerative disc disease, who underwent fusion using interbody cages filled with Novabone and autologous bone graft in Mehrad Hospital from 2003 to 2006 were evaluated and the outcome was determined by assessing the improvement of postoperative axial and radicular pain and fusion success by radiographic assessment including sagittal alignment and kyphosis and the results were compared with other series applied autologous graft as the cage filling material. In follow up visits, complications related to cage implants were reported, as well.
    Results
    Thirty three patients with cervical degenerative disc disease underwent fusion procedure with interbody cages filled with Novabone mixed with autologous bone graft in Mehrad Hospital between 2003 and 2006. Nineteen cases were male (57.6%) and fourteen ones (42.4%) were female. The mean age at the time of diagnosis was 47.1 y. One-level fusion was performed in 23 cases, 10 patients underwent two-level fusion, and in one patient three-level fusion was performed. The mean follow-up period was 13 months. After one year, successful fusion occurred in 91.3% of cases with one level fusion and 80% in cases with multiple level fusions.
    Conclusion
    According to this study, the early-phase fusion success rate of Novabone-filled cervical cages mixed with autologous bone graft, are inferior to the results obtained from cages filled with pure autologous bone. Neveretheless, after one year, the results in both groups are same. Therefore, it is advocated to use the bone fragments obtained from resection of osteophytes, as the filler material mixed with synthetic bone grafts not only to achieve more appropriate fusion, but also to obviate harvesting bone from iliac crest.
  • Ghadimi Nouran M., Kimiagar M., Mirzazadeh M., Abadi A Page 377
    Background
    Hypercholesterolemia is an important risk factor in development of atherosclerosis and cardiovascular disease. Several studies have shown that frequent nut consumption in healthy people has some beneficial effects on their lipid profiles. Therefore, we performed this study in affliated hospitals of Shaheed Beheshti Medical University in 2004 to show the effects of peanut consumption on lipid profiles of hypercholesterolemic people without changing their habitual diet.
    Materials And Methods
    Thirty-seven hypercholesterolemic patients with blood cholesterol levels of 200-300 mg/dl who had the inclusion criteria, enrolled this clinical trial (before- after). Peanut used up to 15% of the daily calorie intake of subjects (about 50 gr) daily with no other changes in their habitual diet for 4 weeks. Paired t- test was used for statistical analysis.
    Results
    Thirty-seven subjects aging 43±8.6 years were participated in our study. Serum cholesterol level had significant reduction from 233±29 to 215±34 mg/dl (P<0.001), as well as LDL cholesterol levels (from 103±18 to 94±12 mg/dl (P=0.001)) and triacylglycerol (from 218±116 to 189±92 mg/dl (P = 0.03)). In addition, the ratios of LDL-C/HDL-C and total Cholesterol/HDL-C decreased from 2.07±0.18 to 1.94±0.09 (P<0.001) and from 4.8±1.03 to 4.43±0.25 (P= 0.04), respectively. Systolic blood pressure decreased from 115±15 to 109±16 mmhg (P= 0.002). Body weight and BMI did not change significantly during the study.
    Conclusion
    It seems that peanut consumption with no further changes in the habitual diet of hypercholesterolemic subjects, sets favorable lipid profiles without weight gaining. Experimental surveys with control groups is recommended to evaluate the long-term effects of peanut consumption in hypercholesterolemic subjects
  • Shirinzadeh M., Shakerhosseini R., Navaiee L., Houshiar Rad A., Saadat N., Golestan P Page 387
    Background
    The etiological role of vitamin D deficiency in glucose tolerance and type 2 diabetes is well defined. it can reduce insulin secretion and, therefore, impair glucose tolerance. The present study was designed to determine the effects of vitamin D supplementation on insulin resistance in type 2 diabetic patients.
    Materials And Methods
    This study was a double-bind clinical trial. Fifty-seven diabetic patients (34 males and 23 females) being treated with oral hypoglycemic agents who had normal serum calcium level, were enrolled in the study. The study was conducted in winter (when the vitamin D is in its lowest level in Iran). The patients were randomly divided into 2 groups and received 1500 IU/d oral vitamin D3 or placebo for 1 month. Fasting glucose, insulin, C- peptide, serum 25-hydroxy-vitamin D and Quantitative Insulin Sensitivity Check Index (QUICKI) were evaluated before and after the treatment. Measurement of energy, macronutrients, fiber, vitamin E, vitamin C, Magnesium, Zinc, Calcium and vitamin D status intake was performed in the onset, during and at the end of the study.
    Results
    The mean of primary serum level of 25-hydroxy-vitamin D was 10.42±10.67 ng/ml. 47 subjects (82.5%) out of 57 ones were vitamin D deficient. After the treatment, only 60% of patients in vitamin D-received group achieved normal level of 25-hydroxy-vitamin D. Fasting glucose and insulin decreased in vitamin D-received group, although it was not significant. Serum C-peptide level increased significantly in vitamin D-received group from 2.47±0.88 ng/ml (in pre-treatment stage) to 2.78±1.14 ng/ml (in post-treatment stage) (P<0.02). Serum Calcium level increased significantly in vitamin D-received group (P<0.04), however, it remained at a normal range. The mean of changes of QUICKI was significantly higher in vitamin D-received group than that of placebo group in post-treatment stage (P<0.03). It indicates that insulin resistance was reduced in this group.
    Conclusion
    Results of this study suggest that vitamin D supplementation can reduce insulin resistance in type 2 diabetic patients and it should be, therefore, recomended to improve the control of diabetes, especially in winter.
  • Tehranchi Z., Alaeen A., Ghalamkarpour F Page 401
    Background
    Psoriasis is a chronic, genetically determined disorder affecting approximately 1-3% of population. Various modalities have been used for treatment of psoriasis, including ultra violet radiation (UV), narrowband UVB (311 nm) and 308 nm excimer laser. The excimer laser delivers high energy monochromatic ultraviolet (UV) at 308nm. Advantages of excimer laser over conventional UV sources include targeting of lesion, reducing cumulative dose and inducing faster clearance. This study evaluated the efficacy and adverse effects of a single high-dose 308-nm excimer laser in treatment of stable plaque psoriasis.
    Materials And Methods
    Fifteen volunteers (8 males and 7 females) with plaque psoriasis were enrolled in the study whom had a mean age of 32.7±13. At the baseline, the mean Psoriasis Area and Severity Index (PASI) score was 10.9±1.9. The minimal erythematic dose (MED) was tested on unaffected skin of back or abdomen. Two plaques were selected, one plaque was treated with a single dose of either 8 or 12 multiples of MED, and the other on the opposite side was held as control.
    Results
    The patients and the PASI score of each lesion were evaluated 2 weeks, 1, 2, and 4 months after treatment. Ten patients showed significant (75% or more) improvement of PASI score within treated area compared with no change in the control areas. Three patients did not show any improvement. Generalized lesions of psoriasis developed in 2 patients, 2 and 4 months after treatment. There was no correlation between MED values and responsiveness. The response was not age and sex-related.
    Conclusion
    In this prospective trial of treatment, 12 plaques of 10 patients showed significant improvement. This mode of treatment was well-tolerated. Only 2 patients complained of burning sensation and developed small vesicles which healed without scarring. These results suggest that single high-dose excimer laser can be considered as a valuable therapeutic option for treatment of selected forms of plaque psoriasis.
  • Jahangir F., Pazargadi M., Mahfoozpoor S., Akbarzadeh Baghban Ar Page 407
    Background
    Psoriasis is a chronic, genetically determined disorder affecting approximately 1-3% of population. Various modalities have been used for treatment of psoriasis, including ultra violet radiation (UV), narrowband UVB (311 nm) and 308 nm excimer laser. The excimer laser delivers high energy monochromatic ultraviolet (UV) at 308nm. Advantages of excimer laser over conventional UV sources include targeting of lesion, reducing cumulative dose and inducing faster clearance. This study evaluated the efficacy and adverse effects of a single high-dose 308-nm excimer laser in treatment of stable plaque psoriasis.
    Materials And Methods
    Fifteen volunteers (8 males and 7 females) with plaque psoriasis were enrolled in the study whom had a mean age of 32.7±13. At the baseline, the mean Psoriasis Area and Severity Index (PASI) score was 10.9±1.9. The minimal erythematic dose (MED) was tested on unaffected skin of back or abdomen. Two plaques were selected, one plaque was treated with a single dose of either 8 or 12 multiples of MED, and the other on the opposite side was held as control.
    Results
    The patients and the PASI score of each lesion were evaluated 2 weeks, 1, 2, and 4 months after treatment. Ten patients showed significant (75% or more) improvement of PASI score within treated area compared with no change in the control areas. Three patients did not show any improvement. Generalized lesions of psoriasis developed in 2 patients, 2 and 4 months after treatment. There was no correlation between MED values and responsiveness. The response was not age and sex-related.
    Conclusion
    In this prospective trial of treatment, 12 plaques of 10 patients showed significant improvement. This mode of treatment was well-tolerated. Only 2 patients complained of burning sensation and developed small vesicles which healed without scarring. These results suggest that single high-dose excimer laser can be considered as a valuable therapeutic option for treatment of selected forms of plaque psoriasis.
  • Moravvej Farshchi H., Ghalamkarpour F., Yusefi M., Tehranchi Z., Haghighat Khah Hr, Mohtasham N Page 417
    Background
    Nodulocystic Acne is a well-known dermatological disorder, and application of isotretinoin for its treatment may result in skeletal and muscular pains and can develop some variations in serum levels of some metabolites. This study was conducted to determine the serum levels of vitamin D metabolites, Calcium, Phosphorus and Parathyroid hormone (PTH), before and after the oral administration of isotretinoin and also investigate the radiographic bone changes of patients with severe acne.
    Materials And Methods
    1,25-dihydroxy-vitamin D and 25-hydroxy-vitamin D, Calcium, Phosphorus, Parathyroid hormone and axial spines radiographies were measured in 30 patients with nodulocystic acne, before and after the initiation of treatment.
    Results
    25-hydroxy-vitamin D was low in three patients before the treatment, whereas in one patient it was found to be low after the treatment (P=0.7). 1,25-dihydroxy-vitamin D was low in one patient before and in two ones after the treatment (P=0.9). Calcium decreased in four patients after treatment, (P=0.2). Phosphorus and PTH levels were normal before and after treatment. There were no significant changes in bone radiographic examinations before and after treatment.
    Conclusion
    Oral isotretinoin did not lead to any significant changes in serum vitamin D metabolites, Calcium, Phosphorus, PTH and bone radiography among acne patients.
  • Naeemi Ss, Firozabadi Sm, Torkaman G Page 423
    Background
    Pregnancy is a normal physiologic evidence wherein some dramatic variations in body weight, ligamental stability and muscular strenght would result in alteration of mothers’ gait. The aim of this study was to determine the relationship between lumbar properioception in each trimester of pregnancy and after-delivery period (up to 4.5 months) with kinetics of gait.
    Materials And Methods
    This research was a prospective study which began from the first trimester and followed during the second and third trimester and also after delivery. 35 healthy pregnant women were evaluated. In each session the lumbar properioception was meassured in 45 degrees of flexion repositioning and kinetics of stance phase were also evaluated.
    Results
    It was found that the lumbar properioception accuracy was significantly decreased while the progression of pregnancy (P=0.01). From the lumbar properioception accuracy point of view, subjects were divided into 3 groups. The trend of variations during the pregnancy period was statistically significant between all these groups. This decreasing trend in lumbar properioception has significant correlation with reducing the speed of walking, and increasing the vertical ground reaction force.
    Conclusion
    There was a significant relation between lumbar properioception accuracy and kinetics of gait. We suggest further researches to reveal more precisely the effect of walking on lumbar properioception and its role subsiding and preventing the pregnancy-related low back pain.
  • Shirin Zapharghandi, Kimiaee P., Nazari N., Kalantari M Page 435
    Background
    First-trimester spontaneous abortion is one of the most common causes for referring to clinics of obstetrics. Despite the beneficials of transvaginal sonography, the standard diagnostic method is still the utrine curettage; an invasive procedure which must be performed by an expert master. The aim of this study was to assess the use of transvaginal sonography to detect retained product of conception after the first-trimester spontaneous abortion.
    Materials And Methods
    All women who arrived at our hospital with abnormal vaginal bleeding due to first-trimester spontaneous abortion were included in this study and underwent a preliminarily transvaginal sonography and then curettage. The final diagnosis of complete or incomplete abortion was made based on the histopathologic findings at dilatation and curettage. The sensitivity, specificity, positive and negative predictive values of transvaginal sonography for detecting the products of conception were measured.
    Results
    A total of 100 women were studied. The averages of gestational age and women’s age were 9.6±1.4 weeks and 25.8±4.9 years old, respectively. The false positive value for sonographic diagnosis was 29.5%. Also, the sensitivity, specificity, positive and negative predictive values were 96%, 27.7%, 74% and 83%, respectively.
    Conclusion
    Transvaginal sonography is a useful supplemental tool in clinical assessment of women who experience a first-trimester spontaneous abortion. For its relatively high scores of negative predictive value, applying this diagnostic method would reduce the numbers of unnecessary general anesthesias and utrine curettages.
  • Loghmani Sh, Roozbehani M., Roozbehani R Page 441
    Background
    Patients with primary cleft lip deformities are almost always being operated within the first year of their life. Different factors may ultimately distort the preliminary surgical result. Some of these factors are inaccurate surgical design, primary tissue anomalies and effect of rapid growth. Consequently, the correction of this secondary deformities is an integral part in survey of such patients. The aim of this study is to investigate the relationship between common surgical techniques for primary repair and the incidence of secondary deformities.
    Materials And Methods
    This descriptive-analytical cross-sectional study was performed on 30 patient with secondary deformities of unilateral cleft lip repair. Secondary deformities and technique of primary repair were checked in each patient and data were analyzed by Chi-square test.
    Results
    The common techniques of primary lip repair were rotation advancement (43%) and straight line repair (43%). Deformities of vermilion (malalignment & deficiency) were the most common secondary deformities (53%). In this regards, short lip deformity was more frequent in straight line repair than rotation advancement repair(P<0.05).
    Conclusion
    The obtained results clarify that the prevalence and the type of secondary deformities depend on primary surgical procedures. The ideal time to address secondary deformities is at the time of initial operation, when every effort should be made to prevent them
  • Yaghmaie F., Mahfouzpour S., Alavi Majd H., Jafarian B Page 447
    Background
    Health systems are constantly trying to improve their services to satisfy better the clients’ needs. This can reduce health problems and increase patient satisfaction. The importance of measuring the client’s satisfaction has been increased during recent years. The purpose of this study was to develop a questionnaire for measuring client satisfaction.
    Materials And Methods
    Item construction was undertaken following a thorough search through the literature. To test the content validity of the questionnaire, the researcher selected 11 lecturer, health worker and clients. The experts were asked to rate item based on ‘relevance’, ‘clarity and ‘simplicity’ on a four-point scale. Following these process, the questionnaire was tested for face validity by a panel 11 lectures, health worker and clients. Constructed validity was measured with 300 clients in different centres. To determine the reliability, internal consistency and test-retest were measured.
    Results
    We analyzed the results of content validity of the scale. The items which had over 90% of this value remained. The items were modified and increased based on the experts’ opinions. By increasing items of the scale, the number of the items increased. The Alpha Coronach was 0.9 for internal consistency and Pearson’s correlation (r) for test-retest was 0.85.
    Conclusion
    The results of this study showed that the “Clients Satisfaction Questionnaire” (CSQ) in Community including 26 Likert-types items is valid and reliable. Respecting the importance of questionnaire for measuring client satisfaction and its close connection to quality of services, measuring other kinds of validity such as discriminate and concurrent validity is suggested.
  • Emami Meibodi Sh, Mehralizadeh S., Masoodpoor B Page 453
    Background
    While planning for orthodontic/orthopedic treatment, using maturation indices to measure the skeletal maturity level is inevitable in evalating the patient’s growth. A new method is based on morphologic changes of cervical vertebrae which can be readily seen on lateral cephalogram. In this diagnostic study we aimed to compare this new method determining skeletal maturity level with conventional method (Hand-Wrist).
    Materials And Methods
    80 subjects (19 males and 61 females) contributed in the study. Each subject had a lateral Cephalogram and Hand-wrist radiogram taken simultaneously. Maturation level was diagnosed based on atlas vertebras, represented by both methods and in following, data were analyzed. Correlation coefficient between two methods was calculated by Spearman’s analysis and reliability of this new method of diagnosis the skeletal maturity was measured by McNemar’s statistical test.
    Results
    The sensivity and specificity of lateral cephalogram were 98.2% and 88%, respectively. Also, the positive and negative predictive values were 94.7% and 95.6% for this modality. Correlation coefficient between both methods was 93%. The reliability and reproducibility of the new method in determining the skeletal maturity was 95%.
    Conclusion
    High correlation and reliability obtained between both methods suggesting the applicability of the new methods to determine skeletal maturity.
  • Shakeri Bavil A Page 461
    Background
    Background
    Varicocele is defined as an abnormal venous dilatation of the pampinformis plexus, a common finding that have been reported in approximately 10-15% of adult men. Since now, a few studies on testicular artery parameters have been performed. The aim of this study was to determine the changes in peak systolic velocity of testicular arteries in patients with varicocele.
    Materials And Methods
    twenty eight patients with clinical diagnosis of left, right or bilateral varicocele with scrotal vein diameter of more that 2.5 mm on their color doppler ultrasonography were included in this study.
    Results
    Peak systolic velocity of intratesticular and testicular arteries of men with varicocele was not significantly different from those of controls who had no varicoceles.
    Conclusion
    Varicocele does not significantly alter the testicular peak systolic velocity.